brazhnikk (brazhnikk) wrote,
brazhnikk
brazhnikk

Меломель The Closet of Sir Kenelm Digby Knight Opened с.76

ANOTHER SORT OF MEATH
Take thirty six Gallons of fountain water (first boiled, &c.) and dissolve twelve Gallons of Honey in it. Keep them boiling an hour and a half after they begin to boil, skimming well all the while. It will be an hour upon the fire before it boil. When it is clear and enough boiled, pour it out into woodden vessels to cool. When you are ready to Tun it, have four Gallons of Black-currants, bruise them in a stone mortar, that they may the more easily part with their juyce to the Liquor. Put them and their juyce into the barrel, and pour the cool Liquor upon them, so as the vessel be quite full. Cover the bung with a plate of lead lying loose on, that the working of the Liquor may lift it up, as it needeth to cast out the filth. And still as it worketh over, fill it up with fresh Liquor, made in the same proportion of honey and water. A moneth after it works no longer, stop up the bung very close.

Возьми 36 галлонов родниковой воды(предварительно вскипячённой) и раствори в ней 12 галлонов мёда. После того как закипит, вари полтора часа, всё время снимая пену. Пройдёт час перед тем как оно(сусло) закипит. Когда оно станет прозрачным и достаточно проварилось, перелей в деревянные сосуды остыть. Перед тем, как переливать в бочку, возьми 4 галлона чёрной смородины, истолки её в каменной ступе, что сделает более лёгким добавление её сока к напитку. Помести её и сок в бочку и залей остывшей жидкостью(суслом), чтобы сосуд был полностью заполнен. Накрой втулку свинцовой пластиной, свободно лежащей на ней, так как брожение жидкости может поднять её. И всё время, пока оно будет бродить, доливай свежей жидкостью, сделанной в той же пропорции мёда и воды. Чрез месяц после того, как закончится брожение, закупорь очень плотно.
Tags: 17в., digby, Англия, меломель, мои переводы, мёд, рецепты
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments